E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Γιατί οι νέοι δεν πάνε στις δουλειές που βρίσκουν;

Γιατί υπάρχουν κενές θέσεις εργασίας;

Γιατί οι νέοι δεν πάνε στις δουλειές που βρίσκουν;
pexels
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Με τις κενές θέσεις εργασίας στη χώρα μας να είναι αρκετές χιλιάδες, γίνεται μεγάλη κουβέντα για το λόγο που οι νέοι δεν αναζητούν ή απορρίπτουν θέσεις εργασίας.

Ένα θέμα που δεν χωράει επιφανειακή κάλυψη, αυτό της μεγάλης προσφοράς για εργασίας και της μικρής ανταπόκρισης από Έλληνες κυρίως κάτων των 30 ετών, τείνει να να γίνει το μόνιμο θέμα συζήτησης σε επαγγελματικούς χώρους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εμείς επικοινωνήσαμε και θέσαμε τα ερωτήματα μας σε 3 παιδιά κάτω των 30 ετών για να δούμε τη δική τους άποψη για το φαινόμενο.

Γιώργος, 27 ετών.

Ο Γιώργος με πτυχίο φυσιοθεραπευτή, φέτος αναζήτησε τη τύχη του σε ξενοδοχειακές μονάδες που παρέχουν υπηρεσίες ευεξίας στους πελάτες του.

Μέχρι να βρει εργασία, γιατί αυτή τη στιγμή εργάζεται, απέρριψε 4 ξενοδοχειακές μονάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κυριότερος λόγος ήταν ο χαμηλός μισθός. Ο μεγαλύτερος μισθός που του προσφέρθηκε ήταν 850 ευρώ και bonus απόδοσης.

Κάτι που όπως ο ίδιος μας είπε τον έβγαλε εκτός εαυτού, αφού δεν μπορείς να μιλας για μπόνους, όταν η απόδοση του εργαζόμενου εξαρτάται από την προσέλκυση πελατών από το ξενοδοχείο, αλλά και τις τιμές που καθορίζει κάποιος άλλος.

Στην ερώτηση αν έψαξε εργασία που δεν είχε σχέση με το πτυχίο που κατέχει, η απάντηση ήταν αρνητική, αφού όπως τόνισε, επέλεξε συνειδητά τον κλάδο που σπούδασε και θεωρεί πως η εργασία πάνω στο αντικείμενο είναι επένδυση για τον ίδιο και τους στόχους που έχει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Θεοδώρα 25 ετών

Η Θεοδώρα εργαζόταν όλο το χειμώνα σε κατάστημα εστίασης στη Θεσσαλονίκη. Όμως τους καλοκαιρινούς μήνες τα μεροκάματα μειώνονται και αναζήτησε κάτι άλλο σε τουριστικούς προορισμούς. Τελικά απέρριψε 6 θέσεις εργασίας, 2 εξ αυτών αφού εργάστηκε σε αυτές.

Οι συνθήκες εργασίες, ήταν απάνθρωπες όπως δήλωσε, αφού έπρεπε να μένει σε ένα σπίτι με άλλους 4 μαζί, αρκετά μακριά από το κατάστημα που θα εργαζόταν, που σημαίνει εξτρά κόστος, ενώ μεγάλο πρόβλημα ήταν και η μη τήρηση των συμφωνηθέντων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι υπόλοιπες θέσεις εργασίας που απέρριψε ήταν καθαρά για μισθολογικούς λόγους.

Σήμερα έχει επιστρέψει στη Θεσσαλονίκη και δουλεύει σε δύο χώρους εστίασης για να συμπληρώνει ένα εισόδημα που θα της επιτρέπει να ζει αξιοπρεπώς.

Ελένη 29 ετών μικροβιολόγος

Η Ελένη πριν βρει την εργασία που βρίσκεται σήμερα, αναγκάστηκε να αλλάξει 3 εργασιακούς χώρους. Ο λόγος ήταν οι παραπάνω ώρες εργασίας που δεν πληρώθηκαν ποτέ, αλλά και η απαξιωτική αντιμετώπιση που δεχόταν από τους εργοδότες. 

Το αίσθημα του αναλώσιμου, όπως η ίδια δήλωσε, αλλά και η μη δυνατότητα εξέλιξης την ανάγκασαν να ψάχνει αλλού κάτι καλύτερο.

Η ίδια παραδέχεται πως το έκανε επειδή την στήριξαν οι γονείς, και πως σε διαφορετική περίπτωση τα δεδομένα θα ήταν εντελώς διαφορετικά.

Δεν ονειροπολεί, ξέρει την κατάσταση που επικρατεί στα εργασιακά, αλλά ελπίζει πως κάποια στιγμή θα αλλάξει και η αντιμετώπιση από τους εργοδότες. Χαρακτηριστικά δηλώνει πως δεν θέλει να θυσιάσει την ψυχική της υγεία, για κάποιο μισθό που θα της προσφέρει μια άνεση.

3 διαφορετικές περιπτώσεις, ένα κοινό. Ένα μεγάλο χάσμα ανάμεσα στους εργοδότες και τη νέα γενιά. Μένει να δούμε την έκταση που θα πάρει τα επόμενα χρόνια το φαινόμενο.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Γιατί το να δουλεύεις στη Disney δεν είναι τόσο ευχάριστο όσο νομίζουμε

Πριν 10 ώρες

Αρκετές ενώσεις εργαζομένων έχουν διαμαρτυρηθεί για τις συνθήκες και τις αμοιβές, ζητώντας αυξήσεις και καλύτερες συνθήκες εργασίας

Ο λοχίας που ήρθε αντιμέτωπος με 80 στρατιώτες και τον έπιασαν τα γέλια

Πριν 10 ώρες

Η συνέχεια της ιστορίας είναι ακόμα πιο παράξενη

Kρίση γονιμότητας στην Ευρώπη: Ποια χώρα έχει τις λιγότερες γεννήσεις;

Χτες

Το 2022, ο αριθμός των γεννήσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1960

Γιατί η αφρικανική σκόνη επηρεάζει την τιμή του ρεύματος

Χτες

Τι προκαλεί τη σπατάλη πράσινης ενέργειας

Η μικρότερη φυλακή του κόσμου

Χτες

Eνα μικροσκοπικό κτίριο με μόνο δύο κελιά

Γιατί οι άνθρωποι συνεχίζουν να προσπαθούν να επικοινωνήσουν με τους εξωγήινους;

Χτες

Και γιατί η αποστολή μηνυμάτων σε εξωγήινους μπορεί να είναι επικίνδυνη

Μαντάμ Ορτάνς: Ποια ήταν η θρυλική ιερόδουλη της Κρήτης

Προχτές

Ποια ήταν η Γαλλίδα ιερόδουλη που διαβάσαμε στο έργο «Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά» - Ανακαλύφθηκε χθες ο τάφος της

par: 18
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.