E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Ολοκληρώθηκε η πορεία από το Πολυτεχνείο προς την Αμερικανική πρεσβεία

«Φρούριο» το κέντρο της Αθήνας

Ολοκληρώθηκε η πορεία από το Πολυτεχνείο προς την Αμερικανική πρεσβεία
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Update 19:45: Πριν λίγο ολοκληρώθηκε η πορεία για την 45η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου όταν τα τελευταία μπλοκ πέρασαν από την Αμερικάνικη πρεσβεία. Ένταση δημιουργήθηκε όταν παρευρισκόμενοι προπηλάκισαν μέλη του μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ που περνούσε από την πρεσβεία. Παράλληλα ξέσπασαν επεισόδια σε Εξάρχεια και Λεωφόρο Αλεξάνδρας, όταν κουκουλοφόροι άρχισαν να πετούν βόμβες μολότοφ και πέτρες κατά των αστυνομικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Update 19.00: Στην αμερικανική πρεσβεία έχει φτάσει ο μεγάλος όγκος της πορείας για την 45η επέτειο του Πολυτεχνείου. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έχουν αποκλείσει το χώρο γύρω από την αμερικανική πρεσβεία.

Ως προς το μέγεθος της πορείας η ΓΑΔΑ, αναφέρει πως η "πορεία της Κλαυθμώνος" (η κεφαλή της οποίας έφτασε νωρίτερα στην Αμερικάνική Πρεσβεία) αποτελείται από περίπου 5.000 άτομα, στα οποία έχουν παρεισφρήσει και περίπου 200 αντιεξουσιαστές. Φτάνοντας στην πρεσβεία, οι διαδηλωτές προχώρησαν και στο συμβολικό κάψιμο της αμερικανικής σημαίας στο οδόστρωμα της Λεωφόρου Βασιλίσης Σοφίας.

Ακολουθεί η πορεία μελών του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελούμενη από περίπου 600 άτομα και ακολουθεί η πορεία του ΚΚΕ, αποτελούμενη από περίπου 7.000 άτομα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στις 16.30 ακριβώς ολοκληρώθηκε η πορεία του «μπλοκ» με την αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου, μπροστά από την πρεσβεία των ΗΠΑ. Μόλις έφτασαν οι διαδηλωτές έψαλαν τον εθνικό ύμνο, ύψωσαν τα χέρια τους πάνω από τη σημαία, τη δίπλωσαν και διαλύθηκαν. Οι κλούβες της αστυνομίας έχουν περικυκλώσει το κτίριο της αμερικάνικης πρεσβείας, ενώ αστυνομικοί βρίσκονται σε ετοιμότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κύριος όγκος της πορείας βαδίζει ήδη, πάντα σε ήρεμο κλίμα, προς την αμερικανική πρεσβεία. Φοιτητικοί σύλλογοι, φορείς, κόμματα κι οργανώσεις της Αριστεράς, σωματεία και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Κλαυθμώνος και κατευθύνονται προς την πρεσβεία. Του συλλαλητηρίου προπορεύεται ο σύνδεσμος φυλακισθέντων εξορισθέντων αντιστασιακών 1967-1974.

Με κεντρικό σύνθημα "Λευτεριά στο λαό, θάνατο στο φασισμό" οι διαδηλωτές καταδικάζουν το φασισμό, το ναζισμό καθώς κι αντίστοιχες συμπεριφορές.

Οι εκδηλώσεις μέσα στον χώρο του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου ολοκληρώθηκαν λίγο μετά τις δύο το μεσημέρι όπου και έκλεισαν οι πύλες του πανεπιστημιακού Ιδρύματος.

Από το πρωί οι πόρτες του ιδρύματος ήταν ανοικτές για τον κόσμο, για να αποτίσει φόρο τιμής, αφήνοντας ένα λουλούδι ή ενα στεφάνι. Ωστόσο, υπό τον φόβο επεισοδίων και εξ´ αιτίας της παρουσίας αντιεξουσιαστών στον χώρο, ο κόσμος που ήρθε στο Πολυτεχνείο σήμερα ήταν λίγος.

Η καθιερωμένη εκδήλωση μνήμης από την Επιτροπή Εορτασμού 17ης Νοεμβρίου 1973 δεν πραγματοποιήθηκε, ως είθισται, με το κλείσιμο των θυρών του Πολυτεχνείου.

Σε επιφυλακή η ΕΛ.ΑΣ.

Επί ποδός βρίσκονται 5.000 αστυνομικοί, ενώ έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ τα μέτρα της Τροχαίας γύρω από το ιστορικό κτίριο. Οι ρυθμίσεις θα επεκταθούν στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου που περικλείεται από τις οδούς και λεωφόρους Αλεξάνδρας, Πατησίων, Σταδίου, Βασ. Σοφίας, καθώς και στις παράλληλες και καθέτους αυτών. Έχουν δοθεί εντολές προς όλους τους διοικητές αστυνομικών υπηρεσιών να βρίσκονται σε εγρήγορση όπως και οι αστυνομικοί που εκτελούν υπηρεσίες φύλαξης αλλά και περιπολιών σε κεντρικά σημεία της Αθήνας να λαμβάνουν έντονα μέτρα αυτοπροστασίας.

Στο επίκεντρο βρίσκονται οι καταλήψεις σε αίθουσες του Πολυτεχνείου (Γκίνη, Αβέρωφ) από αντιεξουσιαστές. Κατά τη διάρκεια τη χθεσινής ημέρας υπήρξαν εκ μέρους των αντιεξουσιαστών αρκετά «καλέσματα» σε προβολές, εκδηλώσεις και μοτοπορεία και έντονη είναι η ανησυχία της ΕΛΑΣ για την αριθμητική τους ενίσχυση αλλά και τη συγκέντρωση πολεμοφοδίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες μετά το κλείσιμο της κεντρικής πύλης περίπου 200 άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου παρέμειναν εντός του πανεπιστημιακού ιδρύματος.

Σε επιτήρηση βρίσκονται και καταλήψεις κτιρίων στο κέντρο της πόλης, υπό τον φόβο δημιουργίας ορμητηρίων κουκουλοφόρων μέσα σε αυτές ενώ ήδη στην περιοχή των Εξαρχείων και όχι μόνο έχουν αναπτυχθεί «μυστικές» ομάδες αστυνομικών ειδικών υπηρεσιών για τον εντοπισμό ύποπτων κινήσεων.

Επιπλέον, στον σχεδιασμό της ΕΛΑΣ περιλαμβάνονται drones, ελικόπτερο, ισχυρή αστυνομική παρουσία, πληροφοριακό δίκτυο, έγκαιρη ενημέρωση, πλαισίωση των ύποπτων ομάδων και παρέμβαση στην αρχή εκδήλωσης επεισοδίων με στόχο την αποτροπή φθορών σε καταστήματα και επιχειρήσεις είναι το δόγμα των μέτρων ασφαλείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Maria Callas Museum

Ελλάδα Πριν 22 εβδομάδες

MARIA CALLAS MUSEUMαπό 27/10 έως 29/023

To πάρκο της Επιστήμης

Ελλάδα Πριν 58 εβδομάδες

ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣαπό 18/02 έως 19/028

Μονοήμερη εκδρομή Μυκήνες ‑ Ναύπλιο

Ελλάδα Πριν 61 εβδομάδες

METRO ΣΤΑΘΜΟΣ ΛΑΡΙΣΗΣ05/03

Μονοήμερη εκδρομή στη Πάτρα για το Πατρινό Καρναβάλι

Ελλάδα Πριν 64 εβδομάδες

METRO ΣΤΑΘΜΟΣ ΛΑΡΙΣΗΣ26/02

Mονοήμερη εκδρομή στο Ναύπλιο για το Βενετσιάνικο Καρναβάλι

Ελλάδα Πριν 64 εβδομάδες

METRO ΣΤΑΘΜΟΣ ΛΑΡΙΣΗΣ25/02

Mονοήμερη εκδρομή Χελμός ‑ Καλάβρυτα

Ελλάδα Πριν 68 εβδομάδες

METRO ΣΤΑΘΜΟΣ ΛΑΡΙΣΗΣ29/01

Χριστουγεννιάτικα εκπαιδευτικά προγράμματα

Ελλάδα Πριν 69 εβδομάδες

ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣαπό 26/12 έως 08/01

Μονοήμερη εκδρομή στη Στενή Ευβοίας

Ελλάδα Πριν 69 εβδομάδες

METRO ΣΤΑΘΜΟΣ ΛΑΡΙΣΗΣ15/01

COMBO Brice Marden ‑ Μόνιμες εκθέσεις

Ελλάδα Πριν 88 εβδομάδες

ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣαπό 20/05 έως 29/08

Ο Αλέξανδρος Τσουβέλας στη Βάρκιζα

Ελλάδα Πριν 88 εβδομάδες

CINE RIA ΘΕΡΙΝΟΣ27/07

Navarino Challenge 2022

Ελλάδα Πριν 88 εβδομάδες

COSTA NAVARINO23/10

Χριστόφορος Ζαραλίκος ‑ Παραγγελιές

Ελλάδα Πριν 88 εβδομάδες

OPEN AIR ΤΡΙΑΝΟΝ - OPEN AIR ΤΡΙΑΝΟΝαπό 20/07 έως 10/08

par: 23
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.