E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

«Σάλος» στα διεθνή ΜΜΕ για την ρατσιστική επίθεση στον Θανάση Αντετοκούνμπο

AFP: «Ο αδερφός του παρομοιάστηκε με πίθηκο, ο Γιάννης περνάει στην αντεπίθεση»

«Σάλος» στα διεθνή ΜΜΕ για την ρατσιστική επίθεση στον Θανάση Αντετοκούνμπο
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 15/11/2018 | 19:27

Διεθνείς διαστάσεις παίρνει η υπόθεση με τη ρατσιστική επίθεση του Τάκη Τσουκαλά στον Θανάση Αντετοκούνμπο, μετά το ντέρμπι της Euroleague την περασμένη εβδομάδα ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό., στο κλειστό του ΟΑΚΑ. Η «παρέμβαση» του Γιάννη Αντετοκούνμπο στα social media προκάλεσε παγκόσμιο ενδιαφέρον, όπως ήταν φυσικό, και έστρεψε την προσοχή των ξένων μέσων ενημέρωσης στην υπόθεση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων (AFP), σε άρθρο-ανταπόκριση από την Αθήνα, με τίτλο: «Ο αδερφός του παρομοιάστηκε με πίθηκο, ο Γιάννης περνάει στην αντεπίθεση», έκανε την υπόθεση γνωστή και διαθέσιμη προς δημοσίευση σε όλα τα μέσα ενημέρωσης του πλανήτη, με το θέμα να κάνει ήδη το γύρο του κόσμου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων αναφέρει χαρακτηριστικά:

Ο σταρ του ΝΒΑ Γιάννης Αντετοκούνμπο «επιτέθηκε» την Πέμπτη 15 Νοεμβρίου σε έναν Έλληνα τηλεοπτικό παρουσιαστή, ο οποίος χαρακτήρισε τον αδερφό του «πίθηκο», έπειτα από έναν αγώνα της περασμένης εβδομάδας για την Euroleague. Ο παρουσιαστής Τάκης Τσουκαλάς, ένας πολύ επώνυμος οπαδός του Ολυμπιακού, «σημάδεψε» τον Θανάση Αντετοκούνμπο με αυτόν τον ρατσιστικό χαρακτηρισμό, λίγο αφότου εκείνος είχε βοηθήσει την ομάδα του, τον Παναθηναϊκό, να κερδίσει τον αιώνιο αντίπαλο Ολυμπιακό με 93-80 σε αγώνα της Euroleague που έγινε την περασμένη Παρασκευή. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, ο οποίος αγωνίζεται στο ΝΒΑ για τους Μιλγουόκι Μπακς, επιτέθηκε στο Twιtter: «Έχω χάσει τον ύπνο μου τις τελευταίες ημέρες έπειτα από το πρόσφατο ρατσιστικό περιστατικό». Τα αδέρφια Αντετοκούνμπο είναι νιγηριανής καταγωγής, ωστόσο αμφότεροι γεννήθηκαν στην Αθήνα και έχουν ελληνική εθνικότητα. Ο Γιάννης προσέθεσε: «Αν αυτό συνέβη στον Θανάση, ο οποίος εκπροσωπεί την Εθνική ομάδα και τον Παναθηναϊκό με τιμή και με ένα χαμόγελο, δεν μπορώ να φανταστώ τι αντιμετωπίζουν στην Ελλάδα άνθρωπο με διαφορετικό χρώμα. Είμαι λυπημένος και απογοητευμένος, όμως δεν θα αφήσω τα αρνητικά σχόλια να αλλάξουν αυτή την οικογένεια και την αγάπη για την πατρίδα στην οποία μεγαλώσαμε». Ο Τσουκαλάς μηνύθηκε από δύο αντιρατσιστικές οργανώσεις στην Ελλάδα και κλήθηκε σε απολογία για να εξηγήσει τις απόψεις του από το εθνικό ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο. Σε μία δήλωση του, ο Τσουκαλάς είπε ότι ποτέ δεν καταφέρθηκε εναντίον του Θανάση με «ρατσιστική διάθεση»: «Χαρακτήρισα έτσι την συμπεριφορά ενός αθλητή, ο οποίος τιμωρήθηκε δύο φορές από τους διαιτητές με τεχνικές ποινές» είπε ο παρουσιαστής. «Γνωρίζω καλά τις προσπαθείς που έγιναν να μετατραπεί όλο αυτό σε ρατσιστικό θέμα και τους προειδοποιώ ότι θα ακολουθήσω την νομική οδό για να απαντήσω σε όλο αυτό».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το κείμενο του σούπερ σταρ των Μιλγουόκι Μπακς έγινε θέμα και στη φημισμένη «L' Equipe», η οποία δημοσίευσε ρεπορτάζ σχετικά με όλα όσα συνέβησαν.

«Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο αθλητικός σχολιαστής Τάκης Τσουκαλάς -που είναι γνωστός υποστηρικτής του Ολυμπιακού- αναφέρθηκε στον Θανάση με τη λέξη "πίθηκος" στην τηλεόραση, σε μία φράση που προκάλεσε αρνητικές εντυπώσεις και ώθησε τον αδερφό του, Γιάννη, να αντιδράσει» αναφέρει αρχικά το κείμενο του γαλλικού μέσου, το οποίο προσθέτει στη συνέχεια: «Έχει γίνει ήδη μήνυση από αντιρατσιστικές οργανώσεις, ενώ και το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης κάλεσε τον Τάκη Τσουκαλά να εξηγήσει όλα όσα είπε. Από την πλευρά του, αυτός τόνισε πως δεν είχε ρατσιστική πρόθεση στα λεγόμενά του».

Το μήνυμα συμπαράστασης από τον Αλέξη Τσίπρα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε μία κίνηση συμπαράστασης στον Θανάση Αντετοκούνμπο προχώρησε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή τους ρατσιστικούς χαρακτηρισμούς που εκφράστηκαν προς το πρόσωπό του, έπειτα από το ντέρμπι των «αιωνίων» για την Euroleague.

Ο Αλέξης Τσίπρας «ανέβασε» στο λογαριασμό του στο Instagram και το Facebook, στην οποία απεικονίζεται με γυρισμένη πλάτη, και φορώντας τη φανέλα της εθνικής ομάδας μπάσκετ με το όνομα «Αντετοκούνμπο».

Ο πρωθυπουργός συνόδευσε τη φωτογραφία με ένα μήνυμα, το οποίο αναφέρει: «Σεβασμός και περηφάνια για τους ανθρώπους που γεννήθηκαν, μεγάλωσαν εδώ και έκαναν την Ελλάδα, δική τους πατρίδα. Καμία ανοχή στο ρατσισμό και το μίσος».

Μάλιστα, στην ανάρτησή του στο Instagram ο πρωθυπουργός έχει κάνει «tag» τα τέσσερα αδέρφια Αντετοκούνμπο, Θανάση, Γιάννη, Κώστα και Αλέξανδρο.

Τα ρατσιστικού περιεχομένου σχόλια για τον Θανάση Αντετοκούνμπο ακούστηκαν από τον Τάκη Τσουκαλά σε τηλεοπτική εκπομπή, στην οποία εμφανιζόταν να αποκαλεί «πίθηκο» τον μπασκετμπολίστα του Παναθηναϊκού, κάτι που προκάλεσε την παρέμβαση της γενικής γραμματέως Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαρίας Γιαννακάκη, η οποία ζητούσε με επιστολή της την παρέμβαση του ΕΣΡ και της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου.

Το συγκλονιστικό μήνυμα του «Greek Freak»

Για να συμβούν όμως όλα αυτά, ο σούπερ σταρ του Μιλγουόκι Μπακς, Γιάννης Αντετοκούμπο, με ένα συγκλονιστικό ποστ, είχε εκφράσει την οργή του για τα όσα ακούστηκαν για τον Θανάση, αλλά και την στήριξή του στον αδελφό του

«Καταρχάς Θανάση θέλω να σου ζητήσω συγνώμη γιατί ξέρω αυτό που θα πω θα τραβήξουν πολλά βλέμματα πάνω σου και πάνω μου και ξέρω είναι κάτι που δεν θες. Αλλά είμαι σίγουρος αμα ήταν ο μπαμπάς εδώ θα ήταν πολύ απογοητευμένος αν κρατούσα την σιωπή μου. Έχω χάσει τον ύπνο μου τις τελευταίες μέρες για το αρνητικό-ρατσιστικό περιστατικό που έγινε πρόσφατα. Αν αυτό μπορεί να συμβεί στον Θανάση ο οποίος εκπροσωπεί με περηφάνεια και με ένα συνεχές χαμόγελο την Εθνική Ελλάδας και τον Παναθηναϊκό, δεν μπορώ να φανταστώ την περνάνε άλλοι έγχρωμοι στην Ελλάδα» γράφει ο Αντετοκούνμπο.

«Είμαι παρά πολύ λυπημένος και απογοητευμένος.. Αλλά δεν θα αφήσουμε τα αρνητικά σχόλια να αλλάξουν αυτη την οικογένεια και την αγάπη μας για την χώρα στην οποία μεγαλώσαμε. Εγώ και τα αδέρφια μου είμαστε Έλληνονιγηριανοι και σε όποιον αρέσει και θα συνεχίσουμε να εκπροσωπούμε και να μιλάμε με τα καλύτερα λόγια για την Πατρίδα μας» καταλήγει η ανάρτηση του φόργουορντ των Μιλγουόκι Μπακς.

[ΠΗΓΗ]

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κώστας Καραμανλής: «Όποιος έχει αποδείξεις ας τις φέρει, δε θα κρυφτώ πίσω από βουλευτική ασυλία, θέλω την αλήθεια»

Tabloid Σήμερα

«Δεν κρύφτηκα, δεν κρύβομαι και δεν θα κρυφτώ πίσω από καμία βουλευτική ασυλία»

Νέα στοιχεία για τον θάνατο της Μαίρης Χρονοπούλου – «Υπάρχουν ερωτήματα και σκοτεινά σημεία»

Tabloid Σήμερα

«Εμφανίστηκε ένας νέος μάρτυρας» τονίζει ο Δημήτρης Χατζημιχάλης

Εξοργιστικό βίντεο στο TikTok: Λύκος σε πανικό τρέχει να σωθεί από αυτοκίνητο που τον καταδιώκει

Tabloid Σήμερα

Ένα πραγματικά εξοργιστικό βίντεο κάνει τις τελευταίες ώρες το γύρο του διαδικτύου

«Χλώμιασαν» όλοι οι Έλληνες: Χωρίς τράπεζες για 4 ημέρες, «συναγερμός» από την έκτακτη ανακοίνωση

Tabloid Σήμερα

Μέχρι πότε πρέπει να πληρώσετε δάνεια και μισθοδοσίες για να μην χάσετε ρυθμίσεις

Λάρισα: Συγκλονιστική μαρτυρία ‑ «Με βίαζε σε ξενοδοχείο του Βόλου από τα 12 μου χρόνια»

Tabloid Σήμερα

Μεταξύ άλλων, η 21χρονη είπε ότι πήγαινε σε ξενοδοχείο του Βόλου και της Λάρισας με τον 57χρονο τότε γαιοκτήμονα και τη βίαζε εκεί

Εθνική Ελλάδος: Η απάντηση Γιακουμάκη στις κατάρες

Tabloid Σήμερα

«Μακάρι να βρουν το νόημα της ζωής»

ΑΑΔΕ: Έρχονται οι Ράμπο των ακινήτων στις 8 Απριλίου

Tabloid Σήμερα

Οι αρμοδιότητες που αναλαμβάνουν οι δυο νέες δομές της ΑΑΔΕ που μπαίνουν σε λειτουργία

Δύο έξτρα ημέρες διακοπών σε όλα τα σχολεία ‑ Πότε θα κλείσουν για Πάσχα

Tabloid Σήμερα

Λίγες εβδομάδες απομένουν μέχρι τις διακοπές του Πάσχα

par: 22
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.