E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Μπόκο Χαράμ: Η τρομοκρατική οργάνωση με περισσότερα από 37 χιλιάδες θύματα

Τι σημαίνει το όνομα και ποια η δράση της

Μπόκο Χαράμ: Η τρομοκρατική οργάνωση με περισσότερα από 37 χιλιάδες θύματα
@news360.info
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

To όνομα της Μπόκο Χαράμ σημαίνει «απαγορεύεται η δυτικοποίηση». Πρόκειται για εξτρεμιστική ισλαμιστική οργάνωση που δρα κυρίως στο βόρειο τμήμα της Νιγηρίας και είναι μια από τις πιο επικίνδυνες τρομοκρατικές οργανώσεις στον κόσμο και ευθύνεται για τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η οργάνωση δεν συμμετέχει ενεργά στο πολιτικό σύστημα της χώρας, αφού τα μέλη της απαγορεύεται να συμμετέχουν λόγω του ότι δεν βασίζεται στον ισλαμικό νόμο. Οπότε στόχος της είναι να φέρει την «Σαρία» στην Νιγηρία. Η οργάνωση υπήρχε από τα τέλη της δεκαετίας του ’90 αλλά η επίσημη ίδρυσή της έγινε το 2002, όταν ο κληρικός Μοχάμεντ Γιουσούφ, ηγήθηκε μιας ομάδας ανθρώπων με σκοπό να μετριαστεί η δυτική επιρροή στην χώρα.

Έναν χρόνο αργότερα, η πρώτη τρομοκρατική της επίθεση έγινε από 200 περίπου άτομα που έβαλαν φωτιά και προξένησαν ζημιές στα αστυνομικά τμήματα της περιφέρειας Γιόμπε, κοντά στα σύνορά με τον Νίγηρα.

https://www.telegraaf.nl/nieuws/49376/is-brigade-hackt-hulpclub

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

@telegraaf.nl

Το 2009 μια οργανωμένη εξέγερση της Μπόκο Χαραμ εξαπλώθηκε σε πολλές περιφέρειες, με τα μέλη της να σκοτώνουν δεκάδες αστυνομικούς. Το κράτος απάντησε με στρατιωτική επιχείρηση όπου 700 μέλη συνελήφθησαν βασανίστηκαν και εκτελέστηκαν. Η εξέγερση συνεχίστηκε από υποστηρικτές της, αλλά σταμάτησε με την σύλληψη του Μοχάμεντ Γιουσούφ. Ο ηγέτη της οργάνωσης πυροβολήθηκε λίγο αργότερα ενώ βρισκόταν στα χέρια της αστυνομίας. Η αστυνομία ισχυρίστηκε πως τον πυροβόλησε όταν προσπάθησε να δραπετεύσει. Η Μπόκο Χαράμ δεν συμφωνεί με τον ισχυρισμό.

Ο υπαρχηγός του Γιουσούφ, Αμπουμπακάρ Σεκάου, που θεωρούνταν νεκρός, δημοσιοποίησε ένα βίντεο λέγοντας πως αναλαμβάνει την ηγεσία. Τρεις μήνες αργότερα, η Μπόκο Χαράμ επιτέθηκε σε φυλακή και ελευθέρωσε 700 περίπου κατάδικους, ενώ τα Χριστούγεννα επιτέθηκε σε εκκλησίες σκοτώνοντας τουλάχιστον 30 ανθρώπους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι επιθέσεις συνεχίστηκαν με αμείωτο ρυθμό, κυρίως στην βόρεια Νιγηρία. Η οργάνωση απέκτησε μάλιστα πολλούς υποστηρικτές στην επαρχία, όπου η επιρροή της είναι τεράστια. Σε αυτό βοήθησε και η ακραία τακτική της κυβέρνησης που συλλάμβανε και εκτελούσε ανθρώπους μόνο και μόνο επειδή κατοικούσαν σε χωριά που ελέγχονταν από την Μπόκο Χαράμ.

Το 2014 απήγαγε 276 κορίτσια από το σχολείο τους. Τ κορίτσια έγιναν γνωστα ως τα κορίτσια της Chiboc. Η κίνηση αυτή έφερε παγκόσμια κατακραυγή με το #BringBackOurGirls, να γίνεται παγκόσμια καμπάνια στα social media. O Αμπουμπακάρ ξαναδημοσίευσε ένα βίντεο λέγοντας «Άρπαξα τα κορίτσια σας και θα τα πουλήσω στην αγορά. Υπάρχει αγορά ανθρώπων. Ο Αλλάχ λέει πως πρέπει να πουλήσω. Με διατάζει. Θα πουλήσω γυναίκες».

https://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/africaandindianocean/nigeria/11104003/Red-Cross-involved-in-secret-Boko-Haram-prisoner-swap-to-bring-back-kidnapped-girls.html

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

@telegraph.co.uk

Ο ΟΗΕ πάγωσε τους τραπεζικούς λογαριασμούς ατόμων που συνδέονται με την οργάνωση, τους απαγόρευσε τα ταξίδια και επέβαλε εμπάργκο στην πώληση όπλων. Η Μποκο Χαραμ απάντησε, ανακηρύσσοντας τις περιοχές που ήλεγχε ως ισλαμικό ανεξάρτητο κράτος. Τον Οκτώβριο του 2016, η κυβέρνηση της χώρας ανακοίνωσε πως έφτασε σε συμφωνία με την οργάνωση για παύση του πυρός, ύστερα από την υπόσχεση πως θα απελευθερώσει σχεδόν όλα τα κορίτσια. Δυο εβδομάδες αργότερα η Μπόκο Χαράμ το αρνήθηκε. Με την επέμβαση του Ερυθρού Σταυρού, 103 από τα κορίτσια απελευρώθηκαν

https://www.aljazeera.com/news/2018/08/nigeria-boko-haram-kills-19-villagers-borno-state-180820055636736.html

@aljazeera.com

Συνολικά από το 2009 μέχρι το 2014, η Μπόκο Χαράμ ευθύνεται για τουλάχιστον 13.000 θανάτους που συνεχίζουν μέχρι σήμερα. 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στην περιοχή. Το 2018 η UNICEF ανακοίνωσε πως ευθύνεται και για την απαγωγή περισσότερων από 1.000 παιδιών. Από τον Μάρτιο του 2015 έχει άμεση συμμαχία με τον ISIS, κάτι που έχει αμβλύνει τις ανησυχίες αναγκάζοντας τις ΗΠΑ να στείλουν 300 στρατιώτες στην χώρα. Αν και οι περιοχές που ελέγχει έχουν μειωθεί, η Μπόκο Χαράμ παραμένει εξαιρετικά επικίνδυνη.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ποια ευρωπαϊκή χώρα είναι οι πιο ρατσιστική

Πριν 3 ώρες

Σε μία έρευνα μεταξύ 12 ευρωπαϊκών κρατών

Kανείς δεν φανταζόταν πως αυτό το ζευγάρι της διπλανής πόρτας ήταν δολοφόνοι

Πριν 3 ώρες

Ο Φρεντ και η Ρόζμαρι Γουέστ είχαν μόνο ένα κοινό σημείο, το φονικό ένστικτο.

Σαν σήμερα: Γεννήθηκε ο ήρωας του Μακεδονικού Αγώνα, Παύλος Μελάς

Πριν 3 ώρες

Θυσιάστηκε για την ελευθερία της Μακεδονίας

Η μικρή πηγή στην οποία δεν πρέπει να κολυμπήσεις

Χτες

Οι τοξίνες που μπορεί να σου κάνουν κακό

Ποια είναι η ελληνική λέξη με τα περισσότερα γράμματα

Χτες

Δεν είναι το «τσαπερδονοκωλοσφυρίχτρα», αλήθεια!

Αυτή είναι η αρχαιότερη πόλη του κόσμου

Προχτές

Μπορείς να μαντέψεις ποια είναι;

Βρήκε κάτω από το σπίτι της ομαδικό τάφο 6.000 ατόμων

Προχτές

Δείτε μια απίστευτη ιστορία

Η σημασία του θεάτρου σήμερα

Προχτές

Η αμεσότητα της θεατρικής εμπειρίας δε συγκρίνεται με τίποτα

par: 15
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.