E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

O Ρονάλντο και ο κόσμος της οικονομίας του ποδοσφαίρου

Ο διάσημος Πορτογάλος θεωρείται ένας από τους πιο εμπορεύσιμους αθλητές του κόσμου

O Ρονάλντο και ο κόσμος της οικονομίας του ποδοσφαίρου
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 18/8/2018 | 19:09

Το ένα μετά το άλλο, τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα ποδοσφαίρου ξεκινούν. Η ιταλική serie A, που αρχίζει σήμερα έχει αυτή την σεζόν ένα επιπλέον σημαντικό λόγο να τραβήξει πάνω της προσοχή και δημοσιότητα, τον Κριστιάνο Ρονάλντο.   

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το καλοκαιρινό Colpo Grosso είναι η μετακίνηση που η Γιουβέντους πλήρωσε με 112 εκατομμύρια ευρώ, κάνοντας την έκτη πιο ακριβή μεταγραφή όλων των εποχών. Μία κίνηση που αποτέλεσε αιτία για την έναρξη συζητήσεων που εμπεριέχουν εκτός από μπάλα και πολύ οικονομία.   Ανάμεσά τους και αυτή που άνοιξε πρόσφατα στο world economic forum, σχετικά με τι είναι αυτό «που μας λέει ο Κριστιάνο Ρονάλντο για την οικονομία του ποδοσφαίρου».   

Ο διάσημος Πορτογάλος θεωρείται ένας από τους πιο εμπορεύσιμους αθλητές του κόσμου και μόλις τις πρώτες ημέρες μετά τη μετακίνησή του, η ομάδα του Τορίνο πούλησε φανέλες αξίας 52 εκατομμυρίων ευρώ, δείχνοντας ότι αυτό το τεράστιο ποσό που δαπανήθηκε θα επιστραφεί στη «μεγάλη κυρία» σε χρόνο μηδέν.   Όμως δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Για να συμβεί κάτι τέτοιο θα ήταν σαν να αγνοεί κάποιος την οικονομική λειτουργία ενός ποδοσφαιρικού συλλόγου. 

 Πράγματι, όπως έχει διαπιστωθεί από σχετικές έρευνες η Γιουβέντους θα λάβει μόνο το 10-15% των εσόδων από τις πωλήσεις των φανέλων, πράγμα που σημαίνει ότι η ιταλική ομάδα θα πρέπει να πουλήσει πάνω από 5 εκατομμύρια φανέλες του Ρονάλντο πριν κάνει απόσβεση των χρημάτων της μεταγραφής και των μισθών του.   

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η πραγματικότητα είναι ότι η εξεύρεση χρήματος για έναν ποδοσφαιρικό σύλλογο βασίζεται σε ένα περίπλοκο συνδυασμό επιδόσεων, δικαιωμάτων και συμφωνιών εκτός γηπέδων. Και αυτό είναι που κάνει τον Κριστιάνο Ρονάλντο μία τόσο καλή περίπτωση μελέτης για τα οικονομικά του ποδοσφαίρου σήμερα.   

Είναι ανάγκη να σκεφτεί κάποιος τις επαγγελματικές αθλητικές ομάδες ως εταιρείες ψυχαγωγίας.   Αν και αυτό δεν θα ευχαριστήσει κάποιους, η πραγματικότητα είναι ότι όσο περισσότερα μάτια στρέφονται στο προϊόν, τόσο περισσότερα χρήματα μπορούν να διακινηθούν. Γενικά δεν υπάρχουν περισσότερες από πέντε εισοδηματικές ροές για μια ομάδα: ραδιοτηλεοπτικά δικαιώματα, χορηγία, έσοδα από εισιτήρια αγώνων, εμπορευματοποίηση και πωλήσεις παικτών.   

Τα ραδιοτηλεοπτικά δικαιώματα είναι το μεγαλύτερο στοιχείο που δημιουργεί έσοδα στον ισολογισμό ενός συλλόγου. Αυτό περιλαμβάνει τη μετάδοση εγχώριων παιχνιδιών, ακόμα και στο εξωτερικό.   

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα έσοδα από τα ραδιοτηλεοπτικά δικαιώματα διαπραγματεύονται συλλογικά από τη διοργανώτρια αρχή, τα οποία στη συνέχεια κατανέμονται στους συλλόγους ανάλογα με τις επιδόσεις τους. Κατά μέσο όρο, σύμφωνα με την Deloitte, οι αγγλικοί, γαλλικοί και ιταλικοί σύλλογοι λαμβάνουν τουλάχιστον το 50% των εσόδων τους από τα τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά δικαιώματα στα παιχνίδια τους.   

Η χορηγία αντιπροσωπεύει το 20-30% των εσόδων ενός συλλόγου και μπορεί να προέλθει από συμφωνίες με εταιρίες αθλητικών ειδών ή δικαιώματα ονομασίας των σταδίων.   Τα έσοδα από τα εισιτήρια των αγώνων ακολουθούν τη λίστα εσόδων και στη συνέχεια βρίσκονται εμπορικά και μη αθλητικά έσοδα (εκμίσθωση του γηπέδου ή διοργάνωση περιηγήσεων στον σύλλογο), τα οποία όλα μαζί αντιπροσωπεύουν συνήθως λιγότερο από το 5-10% των εσόδων ενός συλλόγου.   

Η μεγαλύτερη διακύμανση χρημάτων γίνεται από τις αγοροπωλησίες παικτών. Για τους μικρότερους συλλόγους σε κατώτερα πρωταθλήματα, η πώληση ταλαντούχων παικτών σε μεγαλύτερες ομάδες μπορεί να είναι μια σημαντική ροή εσόδων, ενώ οι πιο διάσημοι σύλλογοι σπάνια κερδίζουν χρήματα από τις μεταγραφές, επειδή μπορούν να διατηρήσουν τους παίκτες έως ότου δεν αξίζουν τόσα χρήματα πλέον.   Ωστόσο, το κόστος στο ποδόσφαιρο φαίνεται να είναι πολύ πιο εύκολο από την εισροή χρημάτων. Εκτός από τις λειτουργικές δαπάνες για τη οργάνωση ενός συλλόγου, αφού δαπανούν σημαντικά ποσά για την αγορά παικτών, πρέπει να πληρώσουν τους μισθούς τους. Πράγματι είναι κάτι που προκαλεί μια αυξανόμενη ανησυχία στο ποδόσφαιρο.   

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο συνολικός αριθμός μισθών σε σύγκριση με τα έσοδα στα κύρια ευρωπαϊκά πρωταθλήματα ανέρχεται σήμερα στο 58%, ένα λειτουργικό κόστος που καθιστά δύσκολο ένα ποδοσφαιρικό σωματείο να είναι κερδοφόρο.   

Ακόμη και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η ομάδα με τα μεγαλύτερα έσοδα στον πλανήτη, σημείωσε κέρδη 63 εκατ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι είχε έσοδα 600 εκατ. ευρώ! Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, το 45% των εσόδων του συλλόγου χρησιμοποιήθηκε για να πληρώσει τους μισθούς.   

Υπογράφοντας έτσι έναν σούπερ σταρ όπως ο Ρονάλντο φαίνεται ότι δεν μπορεί άμεσα να αποφέρει κέρδη και να βάλει γκολ στην οικονομία. Αντίθετα, θα πρέπει να θεωρείται ως παιχνίδι συγκέντρωσης πραγμάτων που θα οδηγήσουν σε μια σειρά από καλές ευκαιρίες. Και με την πάροδο του χρόνου, η Γιουβέντους θα πρέπει να εξασφαλίσει ότι τα έξοδα αγοράς του Ρονάλντο θα ξεπεραστούν από τα χρήματα που μπορεί να φέρει.   

Ο Ρονάλντο θεωρείται ευρέως ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες και εκτός από την επιτυχία που αναμένεται να φέρει, έρχεται επίσης με περισσότερα από 300 εκατομμύρια οπαδούς σε διάφορες πλατφόρμες κοινωνικών μέσων, κάτι που η Γιουβέντους θα επιχειρήσει και να κερδίσει χρήματα απευθυνόμενη σε φιλάθλους και σε νέες αγορές.   

Μια ομάδα που παίζει με συνέπεια σε όσο το δυνατόν περισσότερες διοργανώσεις θα είναι σε θέση να διοικήσει μεγαλύτερο μερίδιο από τα έσοδα από ραδιοτηλεοπτικά δικαιώματα, χορηγίες και αγώνες. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να βοηθήσει στην προσέλκυση καλύτερων παικτών, οι οποίοι θα μπορέσουν να ενισχύσουν αυτόν τον κερδοφόρο κύκλο, βοηθώντας το σύλλογο να γίνει μηχανή παραγωγής χρημάτων.   

Πάντως, η Γιουβέντους μπορεί να είναι ο πλουσιότερος ιταλικός σύλλογος με έσοδα άνω των 400 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά εξακολουθεί να παραμένει πίσω από άλλους ευρωπαϊκούς γίγαντες όπως η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (676 εκατομμύρια ευρώ), η Ρεάλ Μαδρίτης (674 εκατομμύρια ευρώ) και η Μπάγερν (588 εκατομμύρια ευρώ). Μπορεί όμως η άφιξη του Ρονάλντο στο Τορίνο να καταφέρει να κλονίσει τη σειρά αυτής της κατάταξης.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Όταν η Jennifer Lawrence έγινε η «πέτρα του σκανδάλου» για διάσημο ζευγάρι

Πριν 4 ώρες

Θεωρήθηκε το τρίτο πρόσωπο, ήταν όμως;

Eva Herzigova: Πώς είναι σήμερα το θρυλικό top model των 90s

Πριν 4 ώρες

Τι κάνει στα 51 της η ξανθιά καλλονή από την Τσεχία

Viral φωτογραφία με τα πρησμένα πόδια του Ρονάλντο – «Ξυπνάει με τρελό πόνο κάθε μέρα»

Χτες

Έχει δώσει περισσότερα από 1.200 παιχνίδια σε επαγγελματικό επίπεδο

Χριστίνα Κολέτσα: Απολαμβάνει την Καθαρά Δευτέρα στη θάλασσα

Χτες

Δείτε τις φωτογραφίες με μπικίνι που ανέβασε

Αρκάς: Η ξεκαρδιστική καλημέρα με τη Δευτέρα να πλένεται στην μπανιέρα για να είναι... Καθαρά

Χτες

Ο Αρκάς «έπαιξε» ξανά με την αγαπημένη του μέρα, τη Δευτέρα, που όμως σήμερα πλένεται στην μπανιέρα για να είναι... Καθαρά.

41 χρόνια πριν: Αννα Βίσση‑ Νίκος Καρβέλας στον γάμο τους με total white look

Χτες

Το συντηρητικό νυφικό, τα πασουμάκια της νύφης και τα διαφορετικά μαλλιά του γαμπρού

Κεφαλονιά: Έκαναν άρμα τον Φαραντούρη του ΣΥΡΙΖΑ στο Ληξουριώτικο καρναβάλι

Χτες

Κεφαλονιά: Το Ληξουριώτικο Καρναβάλι διακρίνεται για τη σάτιρα του

Κέιτ Μίντλετον: Νέα δημόσια εμφάνιση με τον πρίγκιπα Ουίλιαμ ‑ «Χαρούμενη, υγιής και χαλαρή»

Χτες

Παρακολούθησαν και τα τρία παιδιά τους, τον 10χρονο Τζορτζ, την 8χρονη Σάρλοτ και τον 5χρονο Λούις, να συμμετέχουν σε αθλήματα

par: 16
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.