E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Έκλεισαν οι κάλπες στη Τουρκία με επεισόδια, φήμες για νεκρούς και φόβους για νοθεία

Με παρατράγουδα η εκλογική διαδικασία

Έκλεισαν οι κάλπες στη Τουρκία με επεισόδια, φήμες για νεκρούς και φόβους για νοθεία
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 24/6/2018 | 10:50

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας διεξάγονται σήμερα προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία. Οι κάλπες άνοιξαν στις 8 το πρωί για τα δεκάδες εκατομμύρια ψηφοφόρων, και η προσέλευση άρχισε νωρίς, από εκείνους που επέλεξαν να ψηφίσουν πολύ πρωί για να αποφύγουν τις ουρές, που είναι σύνηθες φαινόμενο το μεσημέρι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Ταγίπ Ερντογάν, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, θα ψηφίσει σε σχολείο στο Σκούταρι της ασιατικής πλευράς της Κωνσταντινούπολης, όπου ψηφίζει πάντοτε. Ο απερχόμενος και τελευταίος πρωθυπουργός της χώρας Μπιναλί Γιλντιρίμ θα ψηφίσει στην Σμύρνη, ενώ, όπως κάθε φορά, ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και ο εταίρος του Ταγίπ Ερντογάν και ηγέτης του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος Ντεβλέτ Μπαχτσελί θα ψηφίσουν στην Άγκυρα.

Στην Κωνσταντινούπολη και στο Μαιλέρμπεγι, θα ρίξει την ψήφο της η Μεράλ Ακσενέρ, ηγέτης του Καλού Κόμματος, ενώ ο υποψήφιος πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Μουχαρέμ Ιντζέ πρόκειται να ψηφίσει στην Γιάλοβα, από όπου κατάγεται. Ο υποψήφιος του κουρδικού κόμματος Σελαχατίν Ντεμιρτάς θα ψηφίσει στις φυλακές της Αδριανούπολης όπου κρατείται.

Σε όλη τη χώρα έχουν τεθεί σε ισχύ αυστηρά μέτρα ασφαλείας. Πάνω από 38.000 αστυνομικοί, τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη, 5 ελικόπτερα και πάνω από 100 αύρες θα τηρούν την ασφάλεια στην Κωνσταντινούπολη. Σε όλη την Τουρκία συνολικά πάνω από 530.000 στελέχη της ασφάλειας θα τηρούν την τάξη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για πρώτη φορά σε αυτές της εκλογές στελεχώθηκαν μονάδες με φορητές κάλπες που θα πάνε στις κατοικίες ατόμων με ειδικές ανάγκες για να ασκήσουν με ευκολία το δικαίωμα τους ως ψηφοφόροι. Ο Πρόεδρος του Ανώτατου εκλογικού Συμβουλίου Δήλωσε ότι ευελπιστεί πως τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν πριν από τις 11:00 το βράδυ.

Τα πρώτα παρατράγουδα

Στο Ντιγιάρμπακιρ, στρατιώτες με τα όπλα ανά χείρας μπήκαν στα εκλογικά τμήματα μετά τις καταγγελίες πολιτών για απόπειρα χειραγώγησής τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην επαρχία Ulus, σύμφωνα με καταγγελίες, στελέχη του AKP, του κόμματος του Ερντογάν εκφόβισαν τους πολίτες να ψηφίσουν το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Σε διαφορετική περίπτωση, δεν θα τους επέτρεπαν να μπουν στο εκλογικό κέντρο.

Ο εξόριστος Τούρκος δημοσιογράφος Αμπντουλάχ Μποζκούρτ δεν έχει αμφιβολία ότι οι εκλογές στην Τουρκία δεν θα είναι "καθαρές". "Όπως αναμενόταν, έχουν ήδη αναφερθεί μερικές ατασθαλίες σε εκλογικά τμήματα, αλλά η πραγματική νοθεία θα γίνει σε επίπεδο περιφερειών, με τα μαγικά του εκλογικού λογισμικού που ελέγχουν τα τσιράκια του Ερντογάν στο υπουργείο Δικαιοσύνης" έγραψε στο twitter.

Καταγγελίες της αντιπολίτευσης για νοθεία

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το μεγαλύτερο κόμμα της τουρκικής αντιπολίτευσης κατήγγειλε απόπειρες νοθείας στις πρόωρες βουλευτικές και προεδρικές εκλογές που πραγματοποιούνται σήμερα στην Τουρκία.

«Έφθασαν σε μας πολυάριθμες διαμαρτυρίες» κυρίως από την επαρχία Σανλιούρφα (νοτιοανατολική Τουρκία), δήλωσε ο εκπρόσωπος του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος CHP, ο Μπουλέντ Τεζτσάν, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στην έδρα του κόμματός του στην Άγκυρα.

«Οι φίλοι μας επενέβησαν τη στιγμή που συνέβησαν», πρόσθεσε.

Ο Τεζτσάν απαρίθμησε πολλά παραδείγματα αποπειρών να παραγεμιστούν κάλπες. Μία κάλπη περιείχε ήδη μια εκατοστή ψηφοδέλτια, όλα της συμμαχίας με επικεφαλής το κυβερνών ισλαμοσυντηρητικό κόμμα AKP, πριν καν ανοίξουν τα εκλογικά τμήματα.

Φοβούμενοι νοθεία, ιδιαίτερα στη νοτιοανατολική Τουρκία όπου ζουν κυρίως Κούρδοι, αντιπολιτευόμενοι και μκο έχουν κινητοποιήσει εκατοντάδες χιλιάδες παρατηρητές για να επιβλέπουν τις κάλπες.

«Στην περιοχή υπήρξαν επιθέσεις, απειλές για να σταματήσουν τους παρατηρητές μας», δήλωσε ο Τεζτσάν. 

Ο ίδιος εξέφρασε επίσης τη λύπη του για την παρουσία «ενόπλων στους δρόμους», οι οποίοι προσπαθούν, σύμφωνα με τον ίδιο, να δημιουργήσουν «ατμόσφαιρα τρόμου για τους ψηφοφόρους».

Το κύριο φιλοκουρδικό κόμμα, το HDP, κατήγγειλε επίσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρόμοιες απόπειρες νοθείας και εκφοβισμού στις νοτιοανατολικές περιοχές της χώρας.

Όμως ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε, αφού ψήφισε στην Κωνσταντινούπολη, πως πληροφορήθηκε «ότι σε όλη την Τουρκία δεν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα» όσον αφορά τη διεξαγωγή των διπλών εκλογών. 

Ο επικεφαλής του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, λίγο αφού ψήφισε στην Άγκυρα, απηύθυνε έκκληση προς «όλους τους δημόσιους λειτουργούς» να αποτρέψουν απόπειρες νοθείας: «Σας παρακαλώ, μην ξεχνάτε πως είστε κρατικοί λειτουργοί. Δεν είστε υπάλληλοι κάποιου πολιτικού κόμματος».

Ο υποψήφιος του CHP, ο Μουχαρέμ Ιντζέ, επιβλήθηκε ως ο κύριος αντίπαλος του απερχόμενου προέδρου και επανέλαβε σήμερα τη βούλησή του να περιμένει τα αποτελέσματα των εκλογών μπροστά από την έδρα της ανώτατης εκλογικής αρχής.

Φήμες για νεκρούς

Πληροφορίες τουρκικών ΜΜΕ αναφέρουν πως κατά τη διάρκεια επεισοδίων στη νοτιοανατολική Τουρκία υπάρχουν έως και τρεις νεκροί. Το υπουργείο Εσωτερικών δεν τις επιβεβαιώνει αλλά έχει ξεκινήσει εισαγγελική έρευνα για το τι ακριβώς έχει συμβεί.

Σύμφωνα με την δημοσιογράφο Aylina Kilic, ο επικεφαλής του κόμματος της αντιπολίτευσης στην επαρχία Καρατσομπάν δήλωσε πως 24 άτομα από το υπουργείο Εσωτερικών πήγαν στην περιοχή. "Αντισταθήκαμε, ξέσπασε καυγάς. Ο επικεφαλής του "Καλού" κόμματος (της Μεράλ Ακσενέρ) Σιντίκ Ντουρμάζ και δυο ψηφοφόροι, σκοτώθηκαν", είπε.

Κάλεσμα του Ιντζέ στους πολίτες να προστατεύουν τις κάλπες από νοθεία

Ο βασικός υποψήφιος της αντιπολίτευσης στις τουρκικές προεδρικές εκλογές Μουχαρέμ Ιντζέ δήλωσε σήμερα ότι οι τουρκοι πολίτες θα πρέπει να προστατεύσουν τις κάλπες από ενδεχόμενη νοθεία εκ μέρους του κυβερνώντος κόμματος AKP του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

Μιλώντας μετά τη λήξη της ψηφοφορίας στις 5 μ.μ. (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), ο Ιντζέ δήλωσε επίσης πως τα μέλη της εκλογικής επιτροπής της Τουρκίας πρέπει «να κάνουν σωστά τη δουλειά τους». Πρόσθεσε πως δεν έχει αμφιβολία ότι τα εκλογικά αποτελέσματα θα είναι «πολύ καλά».

Την ίδια ώρα, τα πρώτα αποτελέσματα από τη γειτονική χώρα δείχνουν μια άνετη επικράτηση του Ερντογάν (πάνω από 53%), ωστόσο, όπως σημειώνουν οι αναλυτές είναι πάρα πολύ νωρίς ακόμα για να έχουμε μια πρώτη εικόνα και αυτό γιατί τα συγκεκριμένα αποτελέσματα προέρχονται από επαρχιακές πόλεις που ο Τούρκος πρόεδρος έχει εκλογική δύναμη, ωστόσο, δεν περιλαμβάνονται καθόλου νούμερα από τα μεγάλα αστικά κέντρα.

Γ
[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

New York Times: Οι ΗΠΑ δεν έδωσαν όλες τις πληροφορίες στη Ρωσία για το τρομοκρατικό χτύπημα

Σήμερα

«Οι εχθρικές σχέσεις μεταξύ των χωρών δεν επέτρεψαν στις ΗΠΑ να διαβιβάσουν πληροφορίες για το σχέδιο των τρομοκρατών»

Στρωμένος με ναρκωτικά ο δρόμος του πρόσφυγα προς την Ευρώπη: Ο επικίνδυνος «σταθμός» Ελλάδα

Σήμερα

Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα ζητάνε οι μετανάστες και τους προσφέρουν οι γιατροί λόγω έλλειψης χρόνου, δίχως εξέταση

Στο νοσοκομείο μετά από έμφραγμα ο τραγουδιστής Δημήτρης Κόκοτας

Σήμερα

Βρίσκεται στην εντατική σε σοβαρή κατάσταση

Κυψέλη: 145 προσαγωγές και 30 συλλήψεις αλλοδαπών σε ειδική επιχείρηση της ΕΛΑΣ

Σήμερα

«Οι επιχειρησιακές δράσεις θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση» δηλώνει η Ελληνική Αστυνομία

Τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα: Έχουμε αποδείξεις ότι οι δράστες συνδέονται με Ουκρανία, λέει η Ρωσία

Σήμερα

Οι δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης στη Μόσχα είχαν λάβει σημαντικά ποσά μετρητών και κρυπτονομισμάτων από την Ουκρανία

Κλείνουν παιδικές χαρές στον Δήμο Αθηναίων λόγω ακαταλληλότητας – Δείτε ποιες είναι

Σήμερα

Αναλυτική κατάσταση για τις παιδικές χαρές στην πόλη παρουσίασε ο Δήμος Αθηναίων

Ραφήνα: Στο νοσοκομείο με σοβαρά τραύματα γυναίκα ύστερα από επiθεση σκύλων σε χώρο πάρκινγκ

Σήμερα

Η ανακοίνωση του δήμου για την επθεση - Δεν είναι ακόμη γνωστό εάν πρόκειται για αδέσποτα

Έφυγε από τη ζωή ο Γεώργιος Τερζόπουλος

Σήμερα

Πέθανε σε ηλικία 94 ετών

Κρήτη: Δύο αυτοκτονίες σε ένα 24ωρο

Σήμερα

Ένας 56χρονος στο Ρέθυμνο αυτοπυροβολήθηκε και λίγο αργότερα ένας 84χρονος στα Χανιά αυτοκτόνησε πίνοντας φυτοφάρμακο

par: 28
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.