E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Σαν σήμερα: Γεννήθηκε ο Ντίνος Ηλιόπουλος

Φινέτσα, όμορφο χαμόγελο, αυτοσχεδιασμός και απύθμενο χιούμορ

Σαν σήμερα: Γεννήθηκε ο Ντίνος Ηλιόπουλος
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Ντίνος Ηλιόπουλος ήταν ίσως ο μοναδικός ηθοποιός του παλιού ελληνικού κινηματογράφου, που ήταν «ελβετικός σουγιάς». Μπορούσε να κάνει τα πάντα. Να σε κάνει να γελάσεις, να κλάψεις, να χορέψει, να τραγουδήσει και να γεμίσει την οθόνη, παρόλη την λιγνή κορμοστασιά του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, σαν σήμερα πριν από 103 χρόνια. Ο πατέρας του ήταν έμπορος με καταγωγή από την Πελοπόννησο, ενώ η μητέρα του είχε καταγωγή από την Υεμένη. Μετά την παγκόσμια κρίση που προκλήθηκε από το κραχ του 1929, η οικογένειά του εγκαταστάθηκε στην Μασσαλία. Στην Αθήνα ήρθε το 1935.

Αφού υπηρέτησε στον στρατό, η απόλυση του συνέπεσε σχεδόν με το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου πολέμου. Υπηρέτησε ως ασυρματιστής. Έναν χρόνο πριν, έδωσε εξετάσεις στο βασιλικό θέατρο, αλλά απορρίφθηκε. Γράφτηκε στην σχολή του Γιαννούλη Σαραντόδη, λίγο από πείσμα και λίγο από την αγάπη του για το σανίδι. Αποφοίτησε με Άριστα το 1944.

Από την κατοχή κιόλας ήταν μέλος πολλών σημαντικών θιάσων. Μετά το τέλος του πολέμου, εντάχθηκε στους θιάσους της Μαρίκας Κοτοπούλη, του Δημήτρη Χορν κ.α. Από το 1954 παρέα με τον Μίμη Φωτόπουλο έφτιαξαν τον δικό τους θίασο και δημιούργησαν ένα αξέχαστο κωμικό δίδυμο. Το 1957 κατάφερε να κάνει δικό του θίασο και πολύ συχνά σκηνοθετούσε ο ίδιος τις παραστάσεις του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στράφηκε στην επιθεώρηση και το μιούζικαλ. Το ταλέντο του στην κωμωδία ήταν γνωστό, όπως γνωστές έγιναν και οι χορευτικές του ικανότητες. Περιόδευσε στις ΗΠΑ και σε όλη την Ελλάδα, ενώ την δεκαετία του ’70, έπαιξε στο Εθνικό Θέατρο και στην Επίδαυρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τον κινηματογράφο τον αγάπησε με την πρώτη επαφή. Από το 1948 όπου έκανε ντεμπούτο στην ταινία «Εκατό χιλιάδες λίρες», πρωταγωνίστησε σε 90 από κινηματογραφικές δουλειές. Το 1956 θα παίξει έναν ρόλο που σημάδεψε την καριέρα του στην ταινία «Ο Δράκος» του Νίκου Κούνδουρου. Έκτοτε, οι περισσότερες ταινίες του ήταν κωμωδίες, οι οποίες άφησαν εποχή, όπως οι «Θανασάκης ο πολιτευόμενος», «Το Κοροϊδάκι της δεσποινίδος», «Ο φίλος μου ο Λευτεράκης», «Οι κυρίες της αυλής», «Ζητείται ψεύτης», «Ο ατσίδας», «Φωνάζει ο κλέφτης», «μερικοί το προτιμούν κρύο» κ.α.

Το 1986 πρωταγωνίστησε και στην ταινία του Θεόδωρου Αγγελόπουλος «Μελισσοκόμος», στο πλευρό του Μαρτσέλο Μαστρογιάνι. Παντρεύτηκε το 1963 την καλλονή από την Αυστρία, Χίλντεργκαρντ Βίντσερ, με την οποία απέκτησε δυο κόρες. «Έφυγε» από την ζωή μια εβδομάδα πριν κλείσει τα 86 του χρόνια, στις 4 Ιουνίου του 2001.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρόκειται για έναν αμίμητο ηθοποιό, με φινέτσα, με όμορφο χαμόγελο, με εκπληκτικό αυτοσχεδιασμό και απύθμενο χιούμορ. Και γι’ αυτό έμεινε αξέχαστος. Και θα μείνει. Όσα χρόνια κι αν περάσουν...

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η μικρή πηγή στην οποία δεν πρέπει να κολυμπήσεις

Σήμερα

Οι τοξίνες που μπορεί να σου κάνουν κακό

Ποια ήταν τα πρώτα ξενοδοχεία στη σύγχρονη Ελλάδα

Σήμερα

Από τα χάνια στα ξενοδοχεία

Πώς μια αδέσποτη γάτα βοήθησε να συλληφθεί ένας διαβόητος εγκληματίας

Σήμερα

Καμιά φορά οι πληροφορίες έρχονται από άκυρα σημεία

Αυτή είναι η αρχαιότερη πόλη του κόσμου

Χτες

Μπορείς να μαντέψεις ποια είναι;

To πιο ακριβό σπίτι του Λος Αντζελες

Χτες

Στην κορυφή των... πανάκριβων

Η σημασία του θεάτρου σήμερα

Χτες

Η αμεσότητα της θεατρικής εμπειρίας δε συγκρίνεται με τίποτα

Πότε καθιερώθηκε η παρέλαση της 25ης Μαρτίου και γιατί

Πριν 3 μέρες

Γιατί έχουμε στρατιωτική και μαθητική παρέλαση

Πώς ακριβώς λειτουργεί ο φούρνος μικροκυμάτων;

Πριν 3 μέρες

Και γιατί έχει σκούρο τζάμι

Ποιον μήνα γεννήθηκαν οι περισσότεροι κατά συρροή δολοφόνοι;

Πριν 3 μέρες

Ένας μήνας έχει την τιμητική του

par: 13
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.